Simposi: "Realitat museística i diàleg euroregional. Estat actual i perspectives de futur"

Dies 18, 19 i 20 de novembre de 2021

  • 18 de novembre (de les 16 a les 20 hores) al Museu de Mallorca
  • 19 de novembre (de les 10 a les 14hores i de les 16 a les 20 hores) al Museu de Mallorca
  • 20 de novembre (de les 10 a les 14 hores) a Can Balaguer (Palma)

Els dies 18, 19 i 20 de novembre es va celebrar a Palma el Simposi final del projecte "Realitat museística i diàleg euroregional. Estat actual i perspectives de futur". 


Durant els tres dies de la trobada diferents especialistes procedents de Catalunya (Universitat Rovira i Virgili, Ateneu Barcelonès, Museu d'Història de Barcelona, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts), d'Occitània (Université de Perpignan Via Domitia) i de les Illes Balears (Universitat de les Illes Balears, Consell Insular de Mallorca i professionals del sector) varen compartir bones pràctiques, experiències i els reptes de futur al voltant dels museus de l'Euroregió Pirineus Mediterrània.

Les línies d'anàlisi presentades es varen dividir en tres grans blocs:

1) Projectes museístics. Per una banda es presentaren projectes de nous museus com el del Parc Arqueològic del Puig de Sa Morisca (Calvià, Mallorca), el Museu marítim de Mallorca i l'Ecomuseu marítim del Club Nàutic de Cala Gamba (Palma). D'altra banda representants de museus consolidats compartiren les seves experiències, problemàtiques  i els resultats d'algunes de les activitats per exemple, el Museu del Calçat i de la Indústria d'Inca, el Museu de Mallorca, el Museu d'Art Sacre i el Museu d'Història de la Ciutat de Palma.

2) Àrees temàtiques dels museus de l'Euroregió. S'analitzaren les distintes realitats entorn dels museus especialitats per àrees: l'esport, les ciències i espais naturals, la música, la història, la religió, l'art contemporani, el patrimoni cinematogràfic o les cases o possessions museïtzades.

3) Reflexions i paradigmes teòrics. Es varen obrir debats entorn del paper dels museus dins el desenvolupament de la societat, sobre els museus dins l'entorn urbà, sobre els museus i la memòria democràtica i la memòria incòmoda, els museus i el seu rol dins el turisme i les polítiques culturals de les administracions.

A més de la discussió i debats presentats també es van fer tres visites guiades, una a cada centre acollidor del simposi, el Museu de Mallorca i Can Balaguer, i una altra visita comentada de l'exposició "Viatge i Paisatge de Llatinoamèrica a Mallorca".

Amb aquest simposi, que pretenia resumir i difondre els resultats de la recerca duta a terme des del mes de desembre de 2019, va concloure el projecte "Realitat Museística i Diàleg Euroregional" -emmarcat dins l'Euroregió Pirineus Mediterrània- després de quasi dos anys d'investigació, contacte i intercanvis tant pràctics com teòrics.

Cartell 

Programa del simposi

Data de l'esdeveniment: 18/11/2021

Data de publicació: 25/10/2021