Ressenyes de publicacions

Portada
Dades bibliogràfiques Ressenya
 a

Títol: Dones artistes i dones representades. Un itinerari per la col·lecció museística del Consell de Mallorca

Autor: Francisca Lladó Pol

Publicació: 2020

Catàleg de l'exposició "Dones artistes i dones representades. Un itinerari per la col·lecció museística del Consell de Mallorca" que es va fer a la Capella del Centre Cultural la Misericòrdia l'any 2020. 

Es tracta d'un recorregut per les obres del fons pictòric del CIM que posa el focus en les dones, tant en les pintores com aquelles que apareixen representades als quadres i les mostren en diferents situacions i moments històrics. 

 sapiens 215

Títol: L'Experiència: el Museu d'Arqueologia vist per Manuel Forcano: perdre el cap... en un museu.

Autor: Clàudia Pujol; fotografies Enrique Marco

Publicació: Sàpiens, 215, febrer 2020.

Article dins la revista Sàpiens que relata l'experiència d'un museu arqueològic a través dels ulls d'un poeta.

Informació a la revista: "Podria tenir èxit un cicle de relectures del patrimoni amb personalitats del món de l’art i la cultura que no fossin arqueòlegs? És la pregunta que el director del mac, Jusèp Boya, va plantejar-nos a l’equip del ‘sàpiens’. I la resposta va ser: I si fem una prova amb el poeta Manuel Forcano?"

 avenç 459

Títol: El blau del cel de Mont-roig.

Autor: Susanna Portell

Publicació: L'Avenç, 459, juliol, 2019, pp. 74-77.

Es tracta d'un article publicat a la secció Mirador/Art de la revista cultural L'Avenç.

Informació a la revista: "Amb l’obertura, ara fa un any, del Mas Miró es completa el triangle essencial de l’artista, juntament amb Barcelona i Palma."

can bala

Títol: Can Balaguer. Catàleg de la col·lecció Domènech-Vázquez

Autor: Elvira González Gozalo

Publicació: Palma, Ajuntament de Palma, 2019.

ISBN: 9788495267016

Catàleg de la col·lecció d'arts decoratives Domènech-Vázquez pertanyent al fons de Can Balaguer, Ajuntament de Palma.
portada llibre

Títol: La memòria industrial de Menorca.

Autor: Alfons Méndez Vidal (ed.).

Publicació: Maó (Menorca), Institut Menorquí d'Estudis, 2019.

Col·lecció: Cova de Pala, 39.

ISBN: 9788415291572

La història contemporània de Menorca està íntimament lligada a la indústria, fins fa pocs anys la principal activitat econòmica de l'illa. Durant més d'un segle i mig, els menorquins van viure de la confecció de sabates, teixits, bosses de plata, maquinària, bijuteria, fromatgets i altres articles. Va caldre aixecar fàbriques i tallers, instal·lar màquines i adquirir estris. També fou necessari confeccionar mostraris, dissenyar publicitat i patentar invents. Pel camí s'hi van anar desenvolupant un ventall d'intangibles socials i culturals. Tot aquest conjunt d'elements conformen un ric patrimoni industrial, la memòria del qual caldria preservar, valorar i difondre.
patrimoni

Títol: Patrimoni oblidat, memòria literària: catàleg de l'exposició.

Autor:  Coodinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana / Institut Ramon Muntaner

Publicació: Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2017.

ISBN: 9788461782567

Aquest volum correspon al catàleg de l'exposició "Patrimoni oblidat, memòria literària", una exposició sobre els elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n'han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. Més infomació a la pàgina web del projecte:

http://www.patrimonioblidat.cat/

 catedral

Títol: "La formación del Museo Capitular y la nueva conciencia del patrimonio". En Gambús, M.; Fullana, P. (coords.): La Catedral de Mallorca és el document. La reforma de Gaudí cent anys després. Palma de Mallorca: Capítol Catedral de Mallorca, vol II, págs. 215-246.

 

Autor: Miquela Forteza Oliver

Publicació: Capítol Catedral Mallorca, 2015.

ISBN: 9788461736515

Aquest capítol de llibre explica la formació del Museu Capitular de la Catedral de Mallorca i forma part d'una obra de 4 volums que recull els resultats del treball de set anys del Grup de Recerca en Conservació del Patrimoni Artístic Religiós sobre la intervenció d'Antoni Gaudí a la Seu.

Sumari i més informació: https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=660403

1

Títol: Modernité et identité dans l'urbanisme et dans l'architecture à Perpignan (1848-1939).

Autor: Esteban Castañer Muñoz.

Publicació: Perpignan, Trabucaire editions, 2014.

ISBN: 9782849741771

Tout citadin pense connaître sa ville. Cependant l'habitude, l'empressement, l'empêchent parfois de lever la tête pour admirer telle frise de plantes en terre émaillée, tel pas-de-porte royal, telle statue incongrue, tel décor fabuleux ou au contraire telle façade à l'épure géométrique. Perpignan n'échappe pas à la règle. Mais ses habitants savent-ils vraiment comment leur ville s'est pensée?
perpignan

Títol: Perpignan, 1848-1939: la citè et les architectes (focus patrimoine Languedoc-Roussillon).

Autor: Esteban Castañer Muñoz.

Publicació: Perpignan, Lieux dits, 2013

Col·lecció: Focus Patrimoine Languedoc-Roussillon

ISBN: 9782362190803

La ville de Perpignan a connu au 19e et au 20e siècle un profond processus de transformation urbaine. La place forte sort de ses murs pour devenir une ville ouverte contemporaine. La cité militaire devenue ville bourgeoise du négoce et de l'industrie en quête d'un cadre de vie renouvelé nécessitera le concours d'architectes toujours plus nombreux. L'architecture révèle l'histoire de la ville : au 19e siècle des architectures officielles comme le Palais de Justice ou la Banque de France témoignent de la francisation de cette province tardivement rattachée à la France. La Belle Époque, avec l'éclosion d'architectures privées, hôtels particulier, immeubles de rapport, aux accents éclectiques et Art nouveau, ou d'équipements modernes comme le cinéma et les grands magasins, marque une période de richesse et d'euphorie pour la cité. La période de l'Entre-deux-guerres, avec la création de nouveaux quartiers de maisons de ville, d'habitations bon marché et de nouveaux équipements modernes, confirme un développement urbain et architectural homogène et cohérent. La pluralité de langages entre le modernisme avant-gardiste et le régionalisme, entre l'académisme et l'Art déco trouve une articulation cohérente dans le paysage urbain d'une cité marquée par un fort "esprit du lieu".
mon agrari

Títol: El món agrari a les terres de parla catalana. Catàleg de l'exposició.

Autors: Coodinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana / Institut Ramon Muntaner

Publicació: Barcelona, Fundació del Món Rural, 2011

ISBN: 9788461541744

Aquest volum correspon al catàleg de l'exposició "El món agrari a les terres de parla catalana", on es pretenia facilitar a la societat un coneixement històric del sector agrari des de finals del segle XIX. Més infomació a la pàgina web del projecte:

http://mdc.csuc.cat/cdm/landingpage/collection/monagrari

ruta jaume

Títol: Ruta Jaume II.

Autors: Gabriel Ensenyat i Robert Vinas, edició a cura de Joan Mir.

Publicació: Palma,
J. Mir Obrador, 2011.

Aquesta publicació, patrocinada pel Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Perpinyà, commemorà el 700 aniversari de la mort del Rei Jaume II.
1

Títol: Els Museus de les Illes Balears

Autors: Lourdes Melis Gomila, Sebastià Serra i Busquets i Toni Vives Reus

Publicació: Palma, Institut d'estudis Baleàrics, 2009

ISBN: 9788495876546 

En aquest volum es presenta una panoràmica de la realitat museística de les Balears. A més d'incloure els museus en el sentit més institucional del terme, es parla també dels espais musealitzats, les cases museu i els centres d'interpretació, de manera que permet valorar les diferents propostes museístiques en conjunt i a la vegada de manera individualitzada. 
1

Títol: L'histoire et le patrimoine de la societe industrielle en Languedoc-Roussillon - Catalogne. Les Enjeux De La Recherche Et De La Conservation

Autores: Nicolas Marty y Esteban Castañer Muñoz, direction.

Publicació: Perpignan, Presses Universitaires, 2008.

ISBN: 9782354120146

L'étude du patrimoine industriel est née, dans le courant du 20e siècle, comme une "archéologie" ayant comme objectifs premiers la mise en place de l'inventaire et la sauvegarde matérielle ou documentaire du patrimoine bâti et technologique. Cette vocation de sauvegarde des friches industrielles et des machines n'a cessé d'évoluer vers une approche de plus en plus intégrale des paysages, des cadres de vie, des objets, du patrimoine iconographique, et même de l'imaginaire des sociétés industrielles. Cette perspective est nécessairement liée à l'histoire économique, qui explique comment sont produits les éléments considérés maintenant comme un héritage.
1

Títol: La arquitectura del hierro en España. Los mercados del siglo XIX.

Autor: Esteban Castañer Muñoz.

Publicació: Madrid, Real Academia de Ingenieria, 2006.

ISBN: 9788495662439

La arquitectura del hierro del siglo XIX moldea todavía hoy en día el paisaje de nuestras ciudades y cuestiona al observador y al constructor contemporáneos por su doble carácter historicista y tecnológico. Los mercados no son únicamente equipamientos utilitarios, también albergan una institución tan profundamente enraizada en la identidad de las ciudades desde la Antigüedad como es el comercio. Heredero de esa tradición, el mercado de hierro es a la vez testimonio y protagonista de la ciudad del mundo industrial. Esta publicación, constituye una contribución a la historia de la arquitectura del siglo XIX a través del estudio sistemático de una tipología arquitectónica.
col·loqui

Títol:  Col·loqui Catalano-Occità d'Història Contemporània

Autor: Josep María Figueres Artigues (coord.)

Publicació: Eurocongrés, 2004.

ISBN: 8486441773

Sumari del Col·loqui Catalano-Occità d'Història Contemporània.

Disponible en:

https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=353904

 

1

Títol: MUSA. Revista del Museu d'Història de Manacor

Autor: Museu d'Història de Manacor

Publicació: Manacor, Museu d'Història, 2004-

Periodicitat: Anual

La revista MUSA va néixer dins la Setmana del Llibre 2004 amb l’esperit de ser un referent per a tots els lectors interessats en temes de museologia, patrimoni, restauració, etnologia i cultura popular.

Accés a la pàgina web:

www.museudemanacor.com/ca/investigacio/la-revista-musa#

 mondepartament

Títol: Mon Departament. Le journal d'informations du Département des Pyrénées-Orientales

Autor: Département des Pyrénées- Orientales

Publicació: 1999-

Periodicitat: Mensual

La revista Mon Departament va néixer amb el nom de L'Accent Catalan el 1999, i va canviar el títol a l'any 2019 per l'actual.

Accés a la publicació:


https://es.calameo.com/books/005353458dcd25ba7843

 culturae

Títol: Culturae. Magazine cultural Girona-Roussillon

Autor: Culturae

Publicació: 2015-

Periodicitat: Trimestral

La revista Culturae es publica des de l'any 2015 i el seu contingut és trilingüe.  

Accés a la publicació:

https://issuu.com/culturaemagazine

 natura i

Títol: Natura i cultura al Pirineu

Autor: Dotzenes Trobades Culturals Pirinenques

Publicació: 2016

Publicació de les actes de les 12es Trobades Culturals Pirinenques que es van dur a terme el 24 d'octubre del 2015 a Prada (Conflent).

Van ser organitzades pel Casal de Conflent, l'Àmbit de Recerques del Berguedà, Amics de Besalú i el seu Comtat i 8 associacions més.

Recull ponències sobre temes relacionats amb el patrimoni natural de la zona, reflexions sobre l'explotació i transformacions del patrimoni natural i cultural, entre d'altres.     

 

 13es trobades

Títol: Art i història al Pirineu

Autor: Tretzenes Trobades Culturals Pirinenques

Publicació: 2017

Publicació de les actes de les 13es Trobades Culturals Pirinenques que es van dur a terme el 29 d'octubre del 2016 a Ceret (Vallespir).

Van ser organitzades pel Centre Cultural Català del Vallespir, l'Àmbit de Recerques del Berguedà, Amics de Besalú i el seu Comtat i nou associacions més.

Recull ponències sobre temes historicoartístics relacionats amb la zona Pirinenca com l'activitat de pintors moderns com Queralt, Picasso i Patum al Berguedà, reflexions sobre l'arquitectura romànica, els monestirs i patrimoni religiós, patrimoni bèl·lic contemporani entre d'altres.